esmaspäev, 17. aprill 2017

Hernes toiduks

Küsisime emade käest retsepte, mida nad on teinud hernestest. Emad on neid toite ka kodus valmistanud ja need toidud olid täitsa maitsvad. Toidud on tehtud varem ja seega ei ole pilte lisada. Illustreerime oma retseptid teiste piltidega.

Aitäh emadele!
Kui hernes oli varaselt nagu kartul vaid dekoratiivvili, oma kenade õite pärast, viskas eit lilleõied maha, pomises "ega ilu patta sünni panna" ning hakkas kaunist vilja välja uuristama. 

Hernes on toiteväärtuselt sama mis kartul, maitsedki sarnased, eriti püreena. 

Herne ja kartulipüreesupp

Valmistamisaeg: 20-40 min, kogus 4 portsjonit.

2 sl õli
2 küüslauguküünt
1 väiksem sibul
4 kartulit
4 dl kanapuljongit
200 g külmutatud või värskeid herneid
1 peotäis tüümianit
1 dl vahukoort
musta pipart

Kuumuta õli potis. Lisa hakitud küüslauk ja sibul ning kuumuta paar minutit. Lisa kooritud ja tükeldatud kartulid ning kuumuta mõni minut. Vala juurde puljong, kata pott kaanega ja keeda kuni kartulid on pehmenenud. Lisa herned, tüümian ja koor ning kuumuta keemiseni. Püreesta ühtlaseks. Maitsesta musta pipraga ja serveeri.

Hernerisoto

3 portsu

50 g võid
1 väike hakitud sibul
8,5 dl köögiviljapuljongit
175 g riisi
60 g külmutatud herneid
3-4 sl hakitud münti
25 g riivitud parmesani
soola ja pipart

Sulata pool võist keskmise suurusega praepannil, lisa sibul ning prae 7-8 minutit kuni sibul on pehme ja klaasjas. samal ajal kuumuta vesi, lisa puljongipulber ja lase tasakesi keema. Lisa sibulale riis ja sega nii, et riis oleks võiga kaetud. Lisa kulbikaupa kuuma puljongit riisile ja sega seni, kuni puljong on riisi sisse imendunud. Lisa herned ja münt ning kuumuta veel 2 minutit. Maitsesta. Tõsta pann tulelt, Sega juurde parmesan ja ülejäänud või. Serveeri.

                                                           http://bit.ly/2on35KG

Hernesupp mozzarellaga

1 spl õli
7 dl kanapuljongit
500 g värskeid või külmutatud herneid
1 väike sibul
100 g mozzarellat

Kuumuta õli potis, lisa hakitud sibul ja prae paar minutit. Lisa herned ja kanapuljong, kuumuta keemiseni 10 minutit. Lisa tükeldatud mozzarella ja püreesta supp ühtlaseks. Serveeri.

Hernesupp on aga midagi nii imelist, mida igapäevaselt ei tehtud, rohkem tähtpäevadel ja siis, kui pidu paistis tulema. Siis pandi ka kõvasti suitsuliha sisse.

Ajaloost on pärit komme süüa neljapäeviti hernesuppi. Herned olid varasemal ajal väga populaarsed nende hea säilivuse ja toituvuse poolest. 
Haapsalu lossi omanik Jacob de la Gardie pojapoeg saatis lõunakutse skulptor Johan Tobias Sergelile "Mul on rõõm teid kutsuda kolmapäeval, 30ndal sööma kollast hernest peekoniga". Hernesupp oli hinnatud ja väärtustatud roog ka kõrgema klassi hulgas.

Hernesupp suitsulihaga

8-10 portsjonit

250 g kuivatatud herneid
150 g odrakruupe
3 l vett
1 kg suitsuribi
1 suur sibul
4 väikest kartulit
2-3 porgandit
soola
sinepit
maitserohelist

Pane herned ja kruubid eelmisel õhtul likku.
Pane suitsuliha ja vesi suurde potti ning kuumuta aeglaselt keemiseni. Koori hoolikalt pinnale tekkinud vaht. Lisa supile leotatud ja loputatud kruubid ja herned. Kuumuta uuesti keemiseni, alanda kuumust, kata pott kaanega ning keeda tasasel tulel umbes tund aega.
Haki sibul, porgand, kartulid peeneks või riivi jämeda riiviga. Lisa köögiviljad. Keeda veel umbes pool tundi, kuni kõik on pehmed.
Võta liha potist, eemalda kondid, lõika liha väiksemateks tükkideks ja lisa uuesti potti.
Maitsesta supp sinepi, soolaga ja maitserohelisega.


                                                                 http://bit.ly/2oEHxev

Herne-brokolipüree

400 g brokolit
400 g herneid
2 sl võid
4 dl piima
150 g toorjuustu
soola
kõrvitsaseemneõli

Keeda herned ja brokoliõisikud soolaga maitsestatud vees pehmeks. Nõruta, lisa köögiviljadele või ja piim ning püreesta ühtlaseks massiks. Kõige lõpuks lisa püreesse toorjuust. Maitsesta ning serveeri koos kõrvitsaseemneõliga.

                                                        http://bit.ly/2nVIemB

Hernes on hea ja pretentsioonitu vili, ta ei maksa palju, ta on maitsev, mõnusalt magus. temast saab keeta tummist leent, püreed ning lisada veel paljudesse toitudesse, isegi on tehtud rohelise herne jäätist.

Lihtsad herne-kapsapihvid

25 pihvi

300 g kuivatatud kollaseid herneid
350 g kapsast, hakitud keskmisteks tükkideks
240 ml vett
2 tl soola
3-4 tl karripulbrit
150 g täistera nisujahu või kaerajahu
1 sibul

Leota herneid rohkes vees 10-12 tundi. Kurna ja loputa. Vala kurnatud herned köögikombaini koos kapsatükkide, vee, soola ja karripulbriga. Purusta kuni tekib ühtlane mass. Lisa jahu ja peeneks hakitud sibul ning sega korralikult läbi.
Vala pannile õli. Küpseta pihvid mõlemalt poolt kuldpruuniks.

                                                            http://bit.ly/2pufLBd

Uudishimu oli suur ja õpetaja katsetas kodus, kuidas ikka maitsevad. Täitsa omapärased ja maitsvad.



Hernepasteet


1,5 kg pasteeti

500 g herneid
300 g porgandit
3 keskmist sibulat
200 g taluvõid
soola
suhkrut

Herned leotada ja keeta. Porgandid keeta ja koorida. Sibul hakkida ning kuumutada pannil klaasjaks. Kõik ained ajada läbi hakklihamasina. Sulatada või poti põhjas, lisada hakklihamass ja nõrgal tulel segades kuumutada. Maitsestada soola ja suhkruga ning panna kaussi jahtuma.

                                                              http://bit.ly/2oPsEYG

Rohelise herne avokaado salat

peotäis spinatit
2 spl külmutatud rohelisi herneid
1 küps avokaado
väike punt koriandrit
1/2 laimi mahl
1/2 spl kanepiõli
pipart
3-4 kirsstomatit
soovi korral peeneks hakitud tsillit

Laota spinatilehed salatikausi põhjale. Lõika avokaado pooleks ning võta kivi välja. Lõika avokaado sisust ilma koorimata piklikud viilud ning tõsta supilusikaga koore seest välja. Laota viilud kaussi spinati lehtede peale. Kalla külmunud herned paariks minutiks kuuma vette, kurna ja lisa salatile. Lisa veel pooleks lõigatud kirsstomatid ja peeneks hakitud tsillitükid ning koriandrilehed. Nirista peale kanepiõli ja pigista laimi mahla. Maitsesta soola ja pipraga. Serveeri eraldi roana või põhiroa kõrvale.

                                                        http://bit.ly/2oGfahq

Kevadine hernesupp "lumesulaga".

4 portsu

400 g külmutatud rohelisi herneid
2 purustatud küüslauguküünt
5 dl lihapuljongit
1,5 dl vahukoort
10 peekoniviilu, tükeldatud ja preatud
kaunistamiseks hernevõrseid, praetud peekonit, seemneid
serveerimiseks kitsejuustu või praejuustukuubikuid

Keeda herneid ja küüslauku puljongis 5-7 minutit. Püreesta. Kuumuta supp uuesti keema. Enne serveerimist vahusta koor ning sega supi sisse vahutriipudeks. Kaunista praepeekoni, juustu, pipra, hernevõrsete ja õliga.

Herne-maisipannkoogid

20-40 minutit, 4 portsjoni

1 purk rohelisi herneid
1 purk maisi
2 muna
2 spl hapukoort
1,5 dl täisterajahu
soola
õli praadimiseks

Nõruta hernes ja mais ja purusta natuke kahvliga. Löö hulka munad, lisa hapukoor ja sool, sega läbi. Lisa jahu ja klopi kergelt läbi. Prae väikesed lusikapannkoogid. Serveeri.

Hernetamp


300 g kuivatatud herneid
7,5 dl vett
1 tl soola
4-6 kartulit
4 dl piima
2 sl võid

Pane kuivatatud herned eelmisel õhtul külma veega ligunema. Loputa pärast jooksva vee all ja pane vähese veega suurde potti. Keeda tasasel tulel, kuni herned on üsna pehmed, siis lisa tükeldatud kartul ja piim. Hauta, kuni kartulid on pehmed. Tambi nuiaga, maitsesta soola ja võiga. Serveeri.

Hautatud herned porganditega


1 kg porgandeid
1/2 kg kõdrutatud herneid
1/2 l vett
2 spl võid
1,5 kl piima
2-3 spl jahu
2 tl peenestatud petersellilehti
soola

Pane vette rasvaine ja sool, lisa herned ja tükeldatud porgand, keeda pehmeks. Sega piima sisse jahu ja petersellilehed, vala hautatud aedviljade peale ja keeda veel 10 minutit. Serveeri.


Hernes söögiks

Maiu Maurer koos vanaemaga

Hernes on üks tore tera,
ta on mõnus väike kera.
Söögiks väga kasulik,
sisult hästi tervislik.
Temas leidub valku, rauda,
vitamiine, suhkruid lausa.
Supi sisse hernes sobib,
hautisesse minna tohib.
Herneid toorelt süüa mõnus,
kuigi pärast paugub kõhus.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar